Skip to content Skip to footer

Mivel foglalkozik a dietetika?

Dietetikai tanácsadás több célból is szükséges lehet: egyrészt az egészség megőrzésére szolgál azok számára, akik szeretnék elkerülni a betegségeket, másrészt olyan személyek számára kínál egyénre szabott étrendi és életmódbeli útmutatást, akiknek egészségi állapotuk ezt indokolttá teszi.

Miben segíthet egy dietetikus?
  • Támogatást nyújt az életmódváltásban és az egészség megőrzésében, illetve a betegségek megelőzésében, ami napjainkban kulcsfontosságú a prevenció szempontjából.
  • Szakszerű étrendi javaslatokkal szolgál már kialakult betegségek esetén.
  • Olyan betegségeknél, ahol a diéta nélkülözhetetlen a gyógyulás részeként, például anyagcsere-zavarok (mint a cukorbetegség) esetén.
  • Fogyókúra vagy testsúlynövelés támogatása.
  • Speciális étrend kidolgozása ételallergiák (pl. glutén-, tej-, tojásmentes diéták) vagy emésztőrendszeri problémák esetén.
  • A sportolók igényeihez igazított étrend összeállítása.
  • A laborvizsgálatok eltérő értékei alapján, különösen a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre és a metabolikus szindrómára vonatkozóan.
Szakterületek
  • Egészségmegőrzés, prevenció
  • Gyermek dietetika
  • Szív-és érrendszeri betegségek kezelése
  • Elhízás, túlsúly kezelése
  • Emésztőrendszeri megbetegedések
  • Gyulladásos bélbetegségek
  • Inzulinrezisztencia (IR)
  • Cukorbetegség diétás kezelése
  • Hormonális egyensúlytalanságok: PCOS, Endometrózis
  • Ételallergiák és intoleranciák
  • Gyermekvállalás
  • Alternatív táplálkozási irányzatok (vegán, vegetáriánius étrendek) dietétikai vonatkozásai
  • Sportdietetika
  • Obezitologia- fogyókúra a Prémium Diet Orvosi Programra alapozva BIA méréssel.

A szervezet összetételéről a leggyorsabban és legegyszerűbben BIA (Bio-Impendancia
Analizis) méréssel lehetséges. Az első alkalommal végzett állapotfelmérés után folyamatosan
követhetjük, mi és hogyan változik a szervezetben. A grafikus ábrákon látható a cél, hogy az
izomzat megtartása melletti zsírfogyás hogyan valósul meg.
A mérési eredményből megtudható, hogy a szervezetünkben egészséges vagy kóros a
zsír–izom–víz egymáshoz viszonyított aránya, a szervezet teljes folyadéktartalma, a sejten
belüli folyadéktartalma, a sejten kívüli folyadéktartalma, illetve szervezet alapanyagcseréjét.
Az emberi szervezet – biológiailag – alapvetően mindenkinél egyformán működik, mégis
vannak apró eltérések, amelyeknek nagy lehet a jelentősége egy diétaterápia során, ezért
szükségszerű a személyre szabott terápia.

Minden diéta beavatkozik a szervezetünk anyagcseréjébe, ezért orvosi és klinikai
dietetikusi felügyeletet igényel.