Skip to content Skip to footer

Hidrogén kilégzési teszt

A hidrogén kilégzési tesztjeink laktóz, laktulóz és fruktóz érzékenység kimutatására alkalmasak.
A tünetek betegségekként különbözőek lehetnek, de az intoleranciákra általánosan jellemzőek a puffadás, felfúvódás és a hasi görcsök érzése.

A hidrogén kilégzési tesztnek a tápcsatornában nem megfelelően felszívódott szénhidrátok képzik. Ezeknek a baktériumok általi lebontása során hidrogén keletkezik. A gáz egy része bekerül a vérkeringésbe, onnan a tüdőbe, majd pedig a kilélegzett levegőbe. A mérőműszer ekkor a normális mennyiséghez képest egy megnövekedett hidrogén koncentrációt detektál a kifújt levegőben.

A vizsgálat menete
 • Egy vizsgálat alkalmával csak egyfajta teszt végezhető el!
 • A művelet során tesztoldatot itatunk a pácienssel, mely a megbeszélteknek megfelelően oldott laktózt, laktulózt, vagy fruktózt tartalmaz. Ennek elfogyasztását megelőzően és azt követően is 30 percenként megvizsgáljuk a páciens lélegzetének hidrogén tartalmát.
 • A teljes vizsgálati időtartam 120-180 perc.
 • Utána az elemzés során összehasonlítjuk az első mérést (ez az alap érték) az azt követő eredményekkel, illetve figyeljük, hogy mutat-e a beteg laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tüneteket. Ilyen tünet lehet például a hányinger, görcsös hasi fájdalom, puffadás és a hasmenés.

Laktóz kilégzési teszt
Laktóz intolerancia (hétköznapi nevén: tejcukor érzékenység) abban az esteben alakul ki, amikor a szervezet a tejcukor bontó, laktáz enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor, azaz a laktóz megemésztésére. Ilyenkor a laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogéntartalma jelentősen megnő.

Laktulóz kilégzési teszt
A laktulóz egy diszacharid, amit normális esetben csak a vastagbélben lévő bélbaktériumok bontanak tejsav, metán és hidrogén képződése közben. Ez a teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok kimutatására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindrómának (SIBO) nevezzük. Puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár.

Fruktóz kilégzési teszt
Ennek a tesztünknek a segítségével a fruktóz (hétköznapi nevén: gyümölcscukor) felszívódási zavara vizsgálható. A felszívódási zavar fennállása esetén a gyümölcscukor emésztés nélkül kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel, puffadással, hasmenéssel, görcsös hasi fájdalommal jár.

A vizsgálat előtti napon (reggeltől) ne fogyasszon

 •  puffasztó ételeket (pl. zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket)
 • Zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat
 • Tejterméket, tejet vagy laktóztartalmú élelmiszereket
 • Szénsavas italokat, gyümölcsleveket, illetve alkoholtartalmú italokat

Fogyasztható ételek, italok

 • Főzve, natúr sütve vagy párolva: szárnyas húsokat, felvágottakat, burgonyát, rizst, sonkát, halakat, tojást, tésztát
 • Kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
 • Fehér lisztből készült pékáru
 • Csak szénsavmentes víz fogyasztható

A vizsgálatot megelőző napon 19 óra után kérjük ne egyen semmit, 21 óra után pedig ne igyon.

A vizsgálat napján
A vizsgálat hossza maximum 3 óra hossza, melyre kérjük éhgyomorral érkezzen.
Fogat mosni, dohányozni a vizsgálat előtt 12 órával lehet utoljára!
A teszt előtt 6 órával enni, inni, gyógyszert bevenni tilos!

Foglaljon Időpontot:
+36 50/111-0606