Skip to content Skip to footer

Proktológia

Kedves Betegeink!

Engedjék meg, hogy az elkövetkező néhány sorban tájékoztatást adjunk a proktológiai vizsgálatok menetéről, a beavatkozások jellegéről, illetve ismertessük a betegek által követendő utasításokat. Segítséget kívánunk nyújtani nemcsak a közvetlen vizsgálat előtti és utáni teendőkről, hanem a hosszú távon is megfelelő életvitelről, beleértve az étkezési és életmódbeli tanácsokat. Kérjük figyelmesen olvassák el tájékoztatónkat, és amennyiben további kérdésük merülne fel, várjuk Önöket személyes konzultációra a Tanyi Medical Magán Egészségügyi Centerben!

Tisztelettel:
Dr. Tanyi Miklós sebész – proktológus, egyetemi docens
Dr. Kolozsi Péter sebész – proktológus, klinikai szakorvos

Mi a teendő a vizsgálatot megelőzően?

A proktológiai szakvizsgálatot megelőzően speciális előkészület nem indokolt. Ennek megfelelően sem éhgyomorra, sem pedig előzetes hashajtásra nincs szükség. A betegek a vizsgálatot megelőzően hétköznapi rutin életvitelüknek megfelelően étkezhetnek, és gyógyszereiket is szokásaiknak megfelelően szedhetik. Kiemeljük ugyanakkor azt, hogy kezelőorvosukat mindenképpen szükséges figyelmeztetniük az esetlegesen fennálló gyógyszerérzékenységről, a rendszeresen szedett gyógyszerek típusairól, illetve véralvadásgátló gyógyszer alkalmazásáról is. Mindezeknek megfelelően célszerű magukkal hozniuk korábbi orvosi dokumentációjukat és gyógyszereik listaszerű felsorolását is.

Hogyan zajlanak a vizsgálatok?

A proktológiai szakvizsgálatok alapvetően három egységből állnak. Először (a kórtörténet felvételét szolgáló beszélgetést követően) eszköz nélküli fizikális vizsgálat történik, mely során megtekintésre kerül a végbéltájék az alkalomszerűen fennálló bőrelváltozások vagy egyéb végbélkörnyéki folyamatok (pl.: fertőzések, végbéltályog, sipolyok, stb.) igazolására. A vizsgálat második része az úgynevezett anoscopia, vagy más néven aranyér – szűrés. Ekkor kerülnek diagnosztizálásra a szükség esetén további gyógyszeres vagy akár műtéti ellátást is igénylő aranyeres csomók, vagy berepedések – fekélyek, de ugyancsak hasznos vizsgálat a végbéltáji sipolyjáratok belső, végbél felőli nyílásainak igazolására is. A harmadik, egyben utolsó részegysége a proktológiai vizsgálatoknak a rectoscopia, azaz végbéldaganat – szűrés. A vizsgálat kapcsán áttekintésre kerül a teljes végbél polypusok, gyulladásos bélbetegségek, vagy egyéb elváltozások tisztázása céljából. A tükrözéses vizsgálatokat követően – amennyiben ellátást igénylő kórkép kerül igazolásra – részletes tájékoztatást követően elvégzésre kerülhet a diagnózisnak megfelelő beavatkozás is. Kisebb kimetszések helyi érzéstelenítésben, rendelői körülmények között történnek, míg a nagyobb műtéteket előjegyzést követően, egynapos sebészet keretein belül, altatóorvos bevonásával végezzük.

Mire érdemes odafigyelni a vizsgálatokat követően?

Általánosságban megfogalmazható, hogy a proktológiai betegek legfontosabb otthoni feladata a megfelelő minőségű étkezések és folyadékbevitel biztosítása. Szükséges a kifejezetten zsíros táplálékok kerülése, a mindennapokba magas rosttartalmú ételek beépítése (pl: zab vagy búzakorpa, útifűmaghéj, stb.), illetve ugyancsak alapvető az ideális mennyiségű folyadékbevitel. Ez testsúly függvényében naponta 2 – 2,5 liter szénsavmentes ásványvíz, zöld vagy herbál tea, esetlegesen gyümölcslé elfogyasztását jelenti. Tartós székrekedéses problémák esetén ezt szükségesé válhat kiegészíteni enyhe székletlazítóval, vagy súlyosabb esetekben erőteljesebb hashajtóval is. Mindezen intézkedések tudják biztosítani a megfelelő állagú laza széklet ürítését, mely a végbéltáji betegségek gyógyulását tekintve elengedhetetlen. Ugyancsak indokolt megemlíteni a beavatkozásokat követő sebgyógyulást illetően a tisztavizes sebzuhanyok szükségességét, a toilettepapír vagy tisztasági törlőkendők kerülését, illetve kötéscserék elvégzését.

Beavatkozásokat követő életmód

Természetesen jelentősen befolyásolja a felépülési időszak tartamát a műtét jellege és típusa. Járóbeteg beavatkozásokat illetően leggyakrabban aranyér – gyűrűzést, illetve egyéb végbéltáji elváltozások kimetszését végezzük el helyi érzéstelenítésben. Egynapos sebészeti körülmények között az általános sebészeti operációkon túl aranyér – műtéteket (lézersebészeti beavatkozásokat, vagy kimetszéses műtéteket), sipolyjáratok vagy végbéltáji berepedés operatív megoldásait (izombemetszés, Botox – kezelés, stb.) végezzük. Az általános intézkedéseket, életmódbeli tanácsokat operáló orvosa – történjen a műtét akár ambuláns vagy egynapos sebészeti kereteken belül – szükség szerint kiegészítheti végbéltáji kúpok vagy kenőcsök alkalmazásával, fájdalomcsillapítókkal, melyekről természetesen Betegeink a műtét körüli időszakban részletes tájékoztatást kapnak.


Elegáns, diszkrét környezetben várjuk gyógyulni vágyó Pácienseinket Debrecen legújabb,
és legmodernebb egészségügyi intézményében, a Tanyi Medical Centerben!