Skip to content Skip to footer

Reumatológia

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A reumatológia az akut és krónikus mozgásszervi betegségek konzervatív, azaz nem műtéti kezelésével foglalkozó szakterület. Ide soroljuk a gerinc, a porckorongok, a csontok, az ízületek és az ízületeket körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedései, valamint a gyulladásos (autoimmun vagy anyagcsere eredetű) és a kopásos ízületi betegségeit. Szintén a reumatológia foglalkozik a csontritkulás kezelésével is. A reumatológiai megbetegedések akut vagy krónikus formái minden korosztályt érintenek, de leginkább idősebb korban fordulnak elő.

Milyen panaszokkal érdemes reumatológushoz fordulni?
  • Ízületi fájdalom
  • Ízületi gyulladás
  • Gerinc (nyaki, háti, ágyéki szakasz) fájdalma, megbetegedései
  • Csontritkulás kezelése
  • Krónikus mozgásszervi eredetű fájdalmak
  • Akut mozgásszervi fájdalom csillapítása

 

Mozgásszervi, ízületi fájdalmak esetén, legyen az akár akut vagy krónikus fájdalom, nagyon pozitív hatásúak a fájdalomcsillapító infúziós kezelések, mely során kúraszerű ellátás keretében kapnak a kedves betegeink fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító hatású kombinált infúziókat. A kúra időtartama 5 nap, alkalmanként kb. egy óra, melyet szép, kényelmes környezetben adunk, szakképzett asszisztensnő felügyelete mellett. Az infúziós kezelésink elrendelését és felügyeletét, a területen jártas reumatológus-mozgásszervi rehabilitációs szakorvosunk végzi. Infúziós kezeléseink hatékonyságát jelentősen növeli a gyakorlott szakorvos által beadott intraartikuláris (ízületbe adott) injekciók alkalmazása. Ezek segítségével leginkább kopásos
degeneratív vagy műtéti utáni fájdalmakat tudunk nagyon hatékonyan csökkenteni.

Sportsérülések

Sajnos bármilyen szintű tapasztalattal rendelkezik a sportoló, a sérülések esélyét lehetetlen a nullára csökkenteni.
A leggyakoribbak közé tartoznak a zúzódások, szakadások, törések, horzsolások, rándulások, izom- és ínsérülések.
A legfontosabb a sérülések típusának gyors felismerése és azonnali helyes ellátása, mivel ez az alapja a mielőbbi gyors felépülésnek.
Klinikánkon lehetőség van a különféle injekciózási technikák igénybevételére is, például hyaluronsavas, sztreoid vagy kollagén injekció kúrák.
A kollagénes ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segéd összetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak. A fájdalmat hosszú távon is megszüntetik a szöveti szerkezet javításának segítségével. Minél hamarabb alkalmazzuk, annál gyorsabb gyógyulást eredményez!

Időskori ízületi fájdalmak

Egy bizonyos életkor felett sajnos az emberi test öregedni kezd. Ez a folyamat hatással van a vázrendszerre, az izmokra és az ízületekre is.
Idős korban az ízületi károsodások legnagyobb hányadát az úgynevezett elsődleges porckopások alkotják, melyek leginkább a teherviselő ízületeknél, például gerincoszlop, csípő, térd, boka jelentkeznek.
A csontvégeket borító porcréteg idővel elvékonyodik és az ízület mozgástere beszűkül. Ez a legtöbb esetben fájdalommal jár, illetve egyfajta kényszertartás is kialakulhat.
Napjainkban a hialuronsav-tartalmú ízületi injekciók hatékony segítséget jelentenek a porckopás kezelésében. Maga a hialuronsav az izmokban, a csontokban és a bőrben is megtalálható anyag, de kívülről, injekció formájában is van lehetőség pótolni, ezzel csökkentve a tartós fájdalmakat.
A hialuronsav ízületi injekció terápia során az ízületbe beadott hialuronsav több hónapos fájdalommentességet biztosíthat.
A kezelés során reumatológus szakorvosunk az ízületbe juttatja a készítményt, amely kenőanyagként lehetővé teszi az ízületek megfelelő működését.