Skip to content Skip to footer

Ultrahang

Az ultrahang vizsgálattal számos probléma, szervi elváltozás fedezhető fel. Legtöbbször gasztroenterológiai, nőgyógyászati, belgyógyászati, endokrin, urológiai, panaszok esetén indokolt az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang vizsgálat régiónként kb. 15-20 perc időtartamú, fájdalommentes, sugárzástól mentes, általában háton fekve történik. Az ultrahangos vizsgálófejet vízoldékony ultrahang kontakt géllel keni be a vizsgáló orvos és segítségével térképezi fel az adott területet. A vizsgálat végén a zselé egyszerű mozdulattal letörölhető, nem hagy nyomot.

A hasi és kismedencei ultrahang

Az ultrahangos vizsgálat egyszerűen kivitelezhető, gyors, áttekintő képet ad a belső szervek – pl. máj, epehólyag, lép, vesék stb. – állapotáról. Sugárterhelés nélkül felismerhetők pl. epe-, vagy vesekövek, epe- húgyúti rendszer tágulatai, folyadékgyülemek, nagyságtól és elhelyezkedéstől függően bizonyos térfoglaló folyamatok is. A vizsgálat indoka általában tisztázatlan eredetű hasi panasz, vizelési, menstruációs probléma, már ismert jóindulatú eltérések követése és daganatos betegségek kontrollálása is.
A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat éhgyomorra történik, minimum 6 órás teljes éhezésnek szüksége a vizsgálat előtt. Amennyiben a beteg rendszeresen gyógyszert szed, az bevehető szénsavmentes vízzel. Ahhoz, hogy a kismedencei szervek tisztábban láthatók legyenek, telt húgyhólyag szükséges, a vizsgálat előtt 2 órával a páciens már ne ürítsen hólyagot.
Amit érdemes még megjegyezni:
A puffadásra hajlamos betegek a vizsgálat előtti napokban kerüljék a puffasztó- pl. rostos- ételeket.
Az ultrahang diagnosztika az esetek nagy részében önmagában nem ad pontos diagnózist, hanem egy komplex vizsgálat részeként kell rá tekinteni.
Azonban az ultrahang vizsgálat helyettesítheti a klinikai konzultációt, valamint további diagnosztikai vizsgálatokra is szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.
A pontosabb állapotfelméréshez kérjük, hozza magával a tüneteivel összefüggő korábbi orvosi dokumentumait, ha vannak.

A nyaki lágyrészek és a pajzsmirigy ultrahang

Leggyakrabban a pajzsmirigyműködés zavarának gyanúja esetén történik (struma, pajzsmirigy göb, esetleg felmerülő rosszindulatú daganat), illetve szűrővizsgálatra és már ismert betegségek kontrollálására is alkalmas.

Carotis Doppler

Az agy a nyaki főverőér, azaz a carotis rendszeren és a gerinc (vertebralis) verőereken keresztül kapja a működéséhez nélkülözhetetlen, oxigénben és tápanyagokban gazdag artériás vért. Ezen nyaki erek érelmeszesedése komoly következményeket okozhat. Ha fennáll az agyi vérellátási zavar, akkor különböző, változatos idegrendszeri tünetekkel jelentkezhetnek: pl. ideiglenes fájdalmatlan egy- vagy kétoldali látásvesztés, egy testfélt érintő zsibbadás vagy gyengeség, szédülés, elkent beszéd.

A vizsgálat olyan páciensek esetében bír nagy jelentőséggel, akiknek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje vagy egyéb vérkeringést befolyásoló betegsége van. A nyaki erek vizsgálata során kimutatható, ha az erek falában vagy a vér áramlásában bármilyen eltérés tapasztalható.